Czekoladowe muffinki buraczane
 
Składniki
Muffinki
  • 200 g masła
  • 170 g upieczonych buraków
  • 200 g czekolady 70%
  • 35 g kawy espresso
  • 80 g mąki ryżowej
  • 45 g mąki z ryżu kleistego
  • 25 g tapioki
  • 25 g kakao
  • 3 jajka
  • 90 g cukru kokosowego
  • 40 g tagatozy lub erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem
  • 125 g czekolady 70%
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g śmietanki 36%
Przygotowanie
Buraki
  1. Piekarnik nagrzej do 220 °C. Buraki zawiń pojedynczo w folię aluminiową, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz przez 60 minut. Wyjmij z foli, ostudź a następnie obierz i zmiksuj na puree.
Muffinki
  1. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C.
  2. Czekoladę rozpuść używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlej gorącą kawę. Masło podziel na kawałki i dodaj do rozpuszczonej czekolady, odstaw do ostygnięcia.
  3. Przesiej mąki, proszek do pieczenia, sodę i kakao razem dodaj cukier oraz tagatozę (lub erytrol) i odstaw na bok.
  4. Jajka roztrzep i wmieszaj do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodaj buraki i przesiane mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełóż do formy na muffinki do wysokości ¾. Piecz przez 30 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia.
Krem
  1. Śmietankę podgrzewaj w garnkuszku prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia, wsyp czekoladę i odczekaj 2-3 minuty, następnie mieszaj aż czekolada się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Masło ubijaj mikserem aż będzie jasne i puszyste, następnie dodawaj powoli rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowany krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką. Odczekaj aż masa trochę ostygnie ale nie stwardnieje. Ozdób muffinki.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 420 kcal Białka: 5.2 g Tłuszcze: 35.2 g Cukry: 20.6 g Wymienniki: 5.5 WW: 2.1 WBT: 3.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/czekoladowe-muffinki-buraczane/