Ciasto z daktylami i orzechami włoskimi
 
Składniki
  • 60 g łuskanych orzechów włoskich
  • 200 g daktyli medjool bez pestek, pokrojonych na kawałki wielkości 2 cm
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g cukru kokosowego
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 180 ml wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średni banan (100 g) obrany i rozgnieciony
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC (160ºC z termoobiegiem)
  2. Rozsyp orzechy na blaszce i piecz przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż przestygną na tyle, by można ich dotknąć. Grubo posiekaj i odłóż na bok. Zwiększ temperaturę piekarnika do 190ºC (170ºC z termoobiegiem).
  3. Daktyle, cukier i masło wrzuć do średniego rondla, wlej wodę. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści a masło stopi. Zwiększ ogień do średniego, doprowadź do wrzenia i natychmiast zdejmij z ognia. Przełóż mieszaninę do dużej miski i odstaw, by ostygła do temperatury pokojowej.
  4. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 2 puszki (zarówno denka jak i boki) lub większą keksówkę.
  5. Do masy daktylowej dodaj sodę, jajko, banana i ekstrakt waniliowy, wymieszaj drewnianą łyżką. Dorzuć orzechy, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Mieszaj wszystko razem, aż składniki się połączą, nie dłużej.
  6. Rozłóż ciasto do puszek, tak aby sięgało do ½ wysokości. Najlepiej zrób to łyżką, bo masa będzie dość gęsta, a wlot puszki jest wąski Postaw na blasze i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.
  7. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na 15 minut do przestygnięcia, a a następnie wyjmij ciasto z foremek. Połóż puszki na boku (przytrzymaj przez ściereczkę, bo mogą być jeszcze gorące) i delikatnie pociągnij za wystający papier.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 310 kcal Białka: 5.0 g Tłuszcze: 10.6 g Cukry: 48.6 g Wymienniki: 6.1 WW: 4.9 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-z-daktylami-i-orzechami-wloskimi/