Tost z fetą, bobem i szparagami
 
Składniki
  • kromka żytniego chleba
  • łyżeczka masła i odrobina oleju
  • 35 g ricotty
  • 35 g fety
  • 15 g bobu (waga po obraniu)
  • 15 g szparagów
Przygotowanie
  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie (ok. 5 minut; mrożony ok. 7 minut - nawet jeżeli na opakowaniu jest napisane "gotowy w 20 minut"). Po ugotowaniu i obraniu ziarenka mają być sprężyste.
  2. Patelnię grillową skrop olejem i obsmaż na niej szparagi przez kilka minut.
  3. Tost posmaruj masłem i również opiecz na patelni grillowej.
  4. Tak przygotowany tost posmaruj ricottą, połóż rozdrobnioną fetę, obrany bób i zgrillowane szparagi. Możesz przybrać mikroziołami i skropić oliwą pietruszkową (zmiksuj natkę pietruszki z oliwą i przecedź ją przez drobne sitko).
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 1 Kalorie: 234 kcal Białka: 8.2 g Tłuszcze: 14.g Cukry: 18.8 g Wymienniki: 4.0 WW: 2.2 WBT: 1.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/tost-z-feta-bobem-i-szparagami/