Kasza jęczmienna pęczak
 
Składniki
  • 100 g kaszy pęczak
  • 200 ml wrzątku do gotowania
  • sól
Przygotowanie
  1. Kaszę płuczemy i zalewamy wrzątkiem (powinno być go dwa razy więcej niż kaszy) i stawiamy na minimalnym ogniu. Doprawiamy solą. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu nie mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia (ok. 15 minut). Ze 100g suchego produktu otrzymujemy ok. 250g ugotowanego pęczaku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 150 kcal Białka: 3.8 g Tłuszcze: 0.9 g Cukry: 31.6 g Wymienniki: 3.4 WW: 3.2 WBT: 0.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/kasza-jeczmienna-peczak/