Bezglutenowy red velvet cake
 
Składniki
Ciasto
  • 230 g masła w pokojowej temperaturze
  • 100 g cukru
  • 100 g tagatozy
  • 3 dużej jajka
  • 160 g mąki z ryżu kleistego
  • 80 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 60 g mąki jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z waniili
  • 1½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu firmy Wilton
  • ½ łyżeczki soli
Krem
  • 500 ml śmietanki kremowej 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g tagatozy zmielonej na puder
  • 375 g mascarpone
  • 375 g serka Philadelphia
Przygotowanie
Ciasto
  1. Piekarnik nagrzej do 165°C
  2. Dwie tortownice o średnicy 20 cm natłuść masłem a boki wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich sól.
  4. Jogurt wymieszaj z barwnikiem.
  5. Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj jogurt i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
  6. Ciasto przełóż do przygotowanych tortownic i wyrównaj szpatułą. Włóż do piekarnika i piecz 35-45 minut lub aż do czystego patyczka. Wyjmij ciasta z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez 1-2 godzin.
Krem
  1. Śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier puder. Maskarpone ubij razem z serkiem philadelphia a następnie połoącz z ubitą śmietaną.
Tort
  1. Wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i każde przetnij na 2 części. Na każdą z 3 części rozłkadaj po 250 g masy. Przykryj ostatnim blatem. Pozostałym kremem posmaruj boki i górę cioasta. Przechowuj w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 346 kcal Białka: 4.4 g Tłuszcze: 27.1 g Cukry: 21.2 g Wymienniki: 4.7 WW: 2.1 WBT: 2.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/bezglutenowe-red-velvet-cake/