Indyk tikka masala
 
Składniki
  • 600 g mięsa z udźca indyka (waga bez kości, bez skóry)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 100 g zielonej papryki
Sos
  • 60 g nerkowców
  • 100 ml mleka ryżowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ¼ łyżeczki chilli
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
Marynata
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy tandoori masala
  • ½ łyżeczki chilli
Przygotowanie
Marynata
  1. Czosnek i korzeń imbiru zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj przyprawy i wymieszaj z jogurtem. Nie zwiększaj ilości jogurtu - jeżeli marynaty będzie za dużo jogurt pozbija się w grudki - nie wpłynie to na smak ale będzie nieciekawie wyglądać.
  2. Indyka pokrój na 2 cm kawałki (takie na jeden kęs). Wymieszaj go dokładnie z marynatą, przykryj go i odstaw w chłodne miesce na noc (lub przynajmniej kilka godzin).
Sos
  1. Orzech nerkowca zalej mlekiem i odstaw. Zmiękną w czasie przygotowywania pozostałych elementów sosu.
  2. Pokrój drobno cebulę. Na patelni rozgrzej olej i zesmaż na nim cebulę. W czasie kiedy cebula będzie się smażyła zetrzyj na drobnej tarce czosnek i imbir. Dodaj je do cebuli jak już będzie złocista. Smaż wszystko przez kilka minut a następnie dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i przykryj patelnię. Mieszaj od czasu do czasu, w czasie pieczenia się mięsa.
Indyk
  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Naczynie żaroodporne skrop oliwą i rozłóż w nim indyka. Powinno być na tyle duże, żeby mięso było rozłożone jedną warstwą. Piecz przez 20-25 minut.
  2. Kilka minut przed końcem pieczenia do sosu dodaj wszystkie przyprawy. Zmiksuj nerkowce z mlekiem i również dodaj je do sosu. Dobrze wymieszaj.
  3. Paprykę pokrój na drobne kawałki i również dodaj do sosu.
  4. Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i od razu dodaj do sosu razem ze wszystkimi sokami z pieczenia, wymieszaj. Nie pozwól mięsu odpoczywać, żeby nie zrobiło się suche. Podawaj z ryżem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 5 Kalorie: 135 kcal Białka: 14.0 g Tłuszcze: 6.9 g Cukry: 4.2 g Wymienniki: 1.6 WW: 0.4 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/indyk-tikka-masala/