Soczewica alla bolognese
 
Składniki
  • 100 g cebuli cebula
  • 100 g marchewki
  • 100 g selera naciowego
  • 150 g soczewicy zielonej
  • 30 g przecieru pomidorowego
  • 170 g pomidorów całych z puszki
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 40 g oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Warzywa umyj. Obierz marchewkę i cebulę. Marchewkę, cebulę i seler naciowy pokrój w bardzo drobną kostkę tej samej wielkości.
  2. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzucić warzywa i smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będę złociste. Powstałe w ten sposób soffritto stanowi bazę smakową dla ragu, dlatego to musi trochę potrwać 🙂
  3. Do soffritto dodaj pomidor i przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut aż pomidory zrobią się miękkie. Wsyp soczewicę i zalej bulionem. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Duś na bardzo małym ogniu przez ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając (sos ma jedynie lekko "pyrkać") aż soczewica będzie ugotowana.
  4. Następnie połowę soczewicy z wywarem przełóż do osobnego pojemnika i zmiksuj ją blenderem na purre (nie papkę). Przełóż z powrotem na patelnię i wymieszaj. Gotowe.
  5. Ragu podawaj z ugotowanym al dente makaronem i świeżo startym parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 5 Kalorie: 118 kcal Białka: 5.4 g Tłuszcze: 5.3 g Cukry: 12.1 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.0 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/soczewica-alla-bolognese/