Frykas z indyka z groszkiem i krewetkami
 
Składniki
  • 30 g masła
  • 120 g śmietany 30%
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • 600 g mięsa z piersi indyka
  • 240 g zielonego groszku (mrożonego)
  • 100 g cebuli
  • 300 g świeżych krewetek
Sos beszamelowy
  • 45 g masła
  • 30 g mąki orkiszowej
  • 375 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 125 ml białego wina
Przygotowanie
Sos beszamelowy
  1. Rozgrzej masło na patelni aż się spieni, oprósz mąką i zasmaż. Podlej zimnym winem z bulionem, dokładnie ubij trzepaczką i gotuj co najmniej 15 minut na wolnym ogniu.
Frykas
  1. Indyka pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na patelni.
  2. Krewetki oczyść, obierz z pancerzyków i usmaż na patelni.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj mrożony groszek, podlej go 3 łyżkami rosołu i gotuj kilka minut. Dodaj mięso i krewetki i wymieszaj wszystko z sosem.
  4. Roztrzeb śmietanę z 2 żółtkami i zaciągnij nimi potrawkę. Nie gotuj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 134 kcal Białka: 13.4 g Tłuszcze: 7.2 g Cukry: 4.0 g Wymienniki: 1.6 WW: 0.4 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/potrawka-z-indyka-z-krewetkami/