Bezglutenowe cantucci orzechowe
 
Składniki
  • 150 g orzechów laskowych bez skórki upieczonych
  • 100 g mąki z orzechów laskowych
  • 300 g mąki ryżowej
  • 100 g tapioki
  • 50 g mąki z ryżu kleistego
  • 50 g miodu
  • 50 g tagatozy
  • 4 jajka
  • 45 g masła
  • szczypta soli
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • odrobina mleka ryzowego
Przygotowanie
  1. Przesiej wszystkie mąki z tagatozą i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło. Osobno wymieszaj jajka i miód. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, pod koniec dodaj orzechy. Z ciasta uformuj 2 wałki o średnicy 4 cm, oprósz je mąką.
  2. Ułóż wałki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C (bez termoobiegu).
  3. Wyjmij podpieczone wałki, ostudź, pokrój w ukośne kromki. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjmij, obróć i posmaruj jajkiem drugą stronę ciastek. Ponownie wstaw do piekarnika i podpiekaj aż się zrumienią.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 399 kcal Białka: 8.8 g Tłuszcze: 22.0 g Cukry: 41.5 g Wymienniki: 6.5 WW: 4.2 WBT: 2.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/bezglutenowe-cantucci-orzechowe/