Krewetki z cukinią w kremowym sosie
 
Składniki
  • 375 g krewetek (waga po oczyszczeniu, bez ogonków)
  • 300 g cukinii
  • 100 ml czystego rosołu
  • 220 g śmietanki 30%
  • 60 g mascarpone
  • 30 g serka camembert
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Krewetki zamarynuj w 2 łyżkach oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
  2. Cukinię przekrój na pół wzdłóż, wydrąż miękką część a pozostałą (bez obierania) drobno pokrój. Obsmaż na pozostałych 2 łyżkach oliwy. Zdejmij z patelni. Odstaw.
  3. Krewetki wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż 4 minuty, po 2 z każdej strony. Zdejmij z patelni i odstaw.
  4. Czosnek drobno posiekaj i dodaj na patelnię. Smaż przez około minutę, następnie dodaj rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i sery i smaż aż się połączą a sery rozpuszczą, miejszając.
  5. Dodaj przygotowane wcześniej krewetki i cukinię. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  6. Możesz podać z ryżem lub nie, jeżeli bliższa jest Ci dieta ketogeniczna.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 187 kcal Białka: 11.3 Tłuszcze: 14.6 Cukry: 2.5 Wymienniki: 2.0 WW: 0.2 WBT: 1.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/krewetki-z-cukinia/