Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Powinny być naprawdę małe, żeby połówki były na kęs.
Zalej je zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odstaw je następnie na 5 minut i odcedź wodę.
Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim ziemniaki na złoty kolor (jeżeli to potrzebne to partiami), wymij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
W międzyczasie pokrój drobno cebulę a imbir zetrzyj na drobnej tarce.
Na pozostały na patelni olej wrzuć ziarna kardamonu i liście laurowe, smaż je przez chwilę, dodaj cebulę. Smaż ją aż do zrumienienia, dodaj starty imbir.
Wymieszaj jogrut z przyprawami. Odstaw patelnię na chwilę z ognia i dodaj do cebuli wymieszany jogurt z przyprawami. Dodaj wodę. Wymieszaj, przestaw patelnię na ogień, doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień, dodaj ziemniaki, dobrze wymieszaj, żeby sos obtoczył ziemniaki i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Na powierzchni sosu powinny pojawić się złote bąbelki tłuszczu. To oznacza, że curry jest gotowe. Sprawdź czy ziemniaki są w środku miękkie. Dopraw solą i podawaj.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-5 Kalorie: 163 kcal Białka: 2.7 g Tłuszcze: 9.4 g Cukry: 17.0 g Wymienniki: 2.7 WW: 1.7 WBT: 1.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/ziemniaczane-curry/