Sernik z musem czekoladowo-kawowym
 
Składniki
Spód
  • 160 g ciastek digestive bezglutenowych
  • 50 g masła, roztopionego
Masa serowa - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 450 g twarogu na sernik
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 3 duże jajka
  • 55 g szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 50 g tagatozy
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 15 g mąki ryżowej
Mus czekoladowo – kawowy
  • 1,5 listka żelatyny
  • woda
  • 250 g mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 550 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 4 lyżeczki kawy naturalnej, zmielonej
Przygotowanie
Spód
  1. Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  2. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp masę ciasteczkową. Dokładnie wyrównaj. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjmij, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
  1. W misie miksera umieść ser, mąkę, cukier, tagatozę, pastę waniliową i śmietanę. Zmiksować do połączenia składników. Dodawaj jajka jedno po drugim do wymieszania składników. Masę przelej na ciasteczkowy spód i piecz w kąpieli wodnej (lub z użyciem pary 25%/75% w temperaturze 150ºC przez około 45 minut). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjmij z piekarnika, wystudź.
Mus czekoladowo-kawowy
  1. Mleczną czekoladę posiekaj (lub użyj kaletek) i umieścić w miseczce.
  2. W innej małej miseczce żelatynę w proszku zalej zimną wodą, wymieszaj, odstaw na 10 minut do napęcznienia. 180 g śmietany kremówki podgrzej w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalej przygotowaną wcześniej mleczną czekoladę, mieszając od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Dodaj sypką zmieloną kawę, likier i wymieszaj. Wystudż do temperatury pokojowej.
  3. W misie miksera ubij pozostałą zimną kremówkę (370 g). Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj ⅓ ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę ubitej śmietany i wymieszaj.
  4. Gotowy mus przełóż na sernik i wyrównaj. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 337 kcal Białka: 8.6 g Tłuszcze: 25.4 g Cukry: 18.6 g Wymienniki: 4.5 WW: 1.9 WBT: 2.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-z-musem-czekoladowo/