Zupa brokułowa
 
Składniki
  • 400 g brokułów
  • 350 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 cebule (175 g po obraniu)
  • 1 por (70 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 40 g oleju
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją na rozgrzanej w garnku oliwie aż będzie delikatnie zrumieniona. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż aż do lekkiego zrumienienia.
  2. Brokuły podziel na mniejsze różyczki. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Por pokrój w talarki.
  3. Do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem dodaj brokuły, ziemniaki i por, wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut. Warzywa w tym czasie powinny zmięknąć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Można serwować z ulubionymi dodatkami - grzankami z chleba, podsmażonym chorizo pokrojonym w paseczki czy zrumienionymi płatkami migdałów, albo zrumienionym boczkiem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 157 kcal Białka: 8.5 g Tłuszcze: 7.6 g Cukry: 13.6 g Wymienniki: 1.2 WW: 0.7 WBT: 0.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-brokulowa/