Żołądki indycze w sosie koperkowym
 
Składniki
  • 1 kg surowych żołądków indyczych
  • 1 litr rosołu
  • 100 mln śmietanki 30%
  • 25 g masła
  • 20 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki kopiate koperku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Żołądki oczyszść zalej rosołem i gotuj przez 1,5 godziny. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Po ostygnięciu żołądki pokrój w 0,5 cm plasterki (bez części twardych). Rosół po gotowaniu zachowaj.
  3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść masło i jak będzie skwierczeć dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj po trochę rosołu (razem ok. ½ litra) cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i dodaj śmietankę (zahartowaną), koperek i przygotowane wcześniej żołądki. Gotuj ok. 10 minut. Dopraw do smaku.
  4. Podając posyp świeżym koperkiem
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-5 Kalorie: 200 kcal Białka: 20.8 g Tłuszcze: 11.6 g Cukry: 3.2 g Wymienniki: 1.9 WW: 0.3 WBT: 1.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/zoladki-indycze/