Kostka cytrynowa [bezgultenowe] [low FODMAP]
 
Składniki
Spód
  • 60 g mąki arachidowej
  • 55 g mąki z ryżu kleistego
  • 45 g mąki jaglanej
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki lodowatej wody
Warstwa cytrynowa
  • 2 żółtka
  • 3 jajka
  • 150 ml soku z cytryny
  • 170 g cukru
  • 120 g masła
  • 20 g mąki jaglanej
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C. Blaszkę w wymiarach 20x20 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Spód
  1. W misce wymieszaj mąki, cukier, sól i dodaj pokrojone w kostę masło. Rozdrobnij palcami na kruszonkę. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wodę. Wymieszaj szybko, aż otrzymasz jednolite ciasto (możesz też użyć malaksera).
  2. Ciastem wyłóż blaszkę do pieczenia. Piecz przez 20-22 minuty.
Warstwa cytrynowa
  1. Cytryny wyszoruj szczoteczką i wyparz. W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka, cukier i sok z cytryny, do połączenia.
  2. Postaw na kuchence, podgrzewaj na średniej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze) przez 2 minuty lub do rozpuszczenia się cukru. Zmniejsz ogień do małego i dodawaj masło w 3 częściach, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się masła. Kontynuuj gotowanie, mieszając przez 4-6 minut, lub do czasu aż krem zgęstnieje. Jeśli w kremie pojawią się grudki, przetrzyj go przez sitko.
Baton
  1. Przygotowany krem wyłóż na upieczony spód. Piecz przez 20-25 minut aż warstwa cytrynowa się zetnie (ma być lekko trzęsąca się pośrodku). Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na ok. 2 godziny.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 424 kcal Białka: 9.4 g Tłuszcze: 24.6 g Cukry: 41.3 g Wymienniki: 6.7 WW: 4.1 WBT: 2.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/kostka-cytrynowa/