Babka red velvet [bezglutenowa]
 
Składniki
  • 160 g mąki z ryżu kleistego
  • 80 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 60 g mąki jaglanej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 225 g masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki kakao
  • 4 duże jajka (240 g)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżecza barwnika w żelu red
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 165°C.
  2. W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich sól.
  3. Jogurt wymieszaj z barwnikiem i ekstraktem z wanilii.
  4. Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj jogurt i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
  5. Ciasto przełóż do foremki posmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką, włóż do piekarnika i piecz 35-45 minut lub aż do czystego patyczka. Wyjmij babkę z piekarnika, odczekaj 15 minut i wyjmij z formy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 397 kcal Białka: 6.4 g Tłuszcze: 23.2 g Cukry: 40.5 g Wymienniki: 6.3 WW: 4.0 WBT: 2.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/babka-red-velvet-bezglutenowa/