Zupa krem z porów
 
Składniki
  • 40 g masła
  • 3 duże pory (410 g) - część biała i jasnozielona
  • 1 cebula (110 g)
  • 350 g ziemniaków
  • 800ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (9 g)
Przygotowanie
  1. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki.
  2. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
  4. Posolić do smaku, dodać oliwę z oliwek i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem. Podgrzać przed podaniem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 59 Białka: 1.2 Tłuszcze: 3.7 Cukry: 5.4 Wymienniki: 0.9 WW: 0.5 WBT: 0.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-krem-z-porow/