18 g (2 łyżki) oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia (lub oleju z pestek winogron)
sól morska lub himalajska
papryka wędzona
pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie ze skrobią ziemniaczaną.
Soczewicę wypłukać. Na jedną część soczewicy przygotować 3 części wody (na 80g - 300 ml). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu z solą morską przez 35 minut. Cebulę skroić na drobne kawałki podsmażyć na oliwie z oliwek. Pomidory pokroić bardzo drobno i dodać do cebuli. Dołożyć ugotowaną soczewicę, doprawić wędzoną papryką, solą i pieprzem. Farsz powinien być odparowany z wody.
Ciasto porcjujemy na 40 g kawałki, z których lepimy kulki, następnie rozpłaszczamy na dłoni na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy 15 g porcje farszu i sklejamy boki a następnie formujemy kulki. Kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, delikatnie mieszając. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty na bardzo wolnym ogniu i od razu podajemy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 134 kcal Białka: 3.3 g Tłuszcze: 1.8 g Cukry: 25.9 g Wymienniki: 2.9 WW: 2.6 WBT: 0.3
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/kluseczki-nadziewane-soczewica-i-suszonymi-pomidorami/