Sernik
 
Składniki
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 600 g sera twarogowego (sernikowego)
  • 150 g mascarpone
  • 140 g cukru
  • 40 g masła
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 120°C. Cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę. Masło roztóp, nie zagotowując. Żółtka oddziel od białek i z pozostałymi żółtkami ubij z cukrem. Dodaj skórkę z cytryny i wanilię, wymieszaj. Dodaj do serów. Wymieszaj, a następnie dodaj roztopione masło. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Masę wylej na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną pergaminem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 2 godziny.
  2. Możesz go ozdobić jadalnymi kwiatami :-)
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 297 kcal Białka: 8.3 g Tłuszcze: 21.3 g Cukry: 17.1 g Wymienniki: 3.7 WW: 1.6 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik/