Sernik z sosem truskawkowym
 
Składniki
Sernik
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 600 g sera twarogowego (sernikowego)
  • 150 g mascarpone
  • 140 g cukru
  • 40 g masła
  • esencja waniliowa
  • skórka starta z 1 cytryny
Sos truskawkowy
  • 500 g mrożonych truskawek,
  • 40 g cukru trzcinowego nierafinowanego
Przygotowanie
Sernik
  1. Piekarnik nagrzewamy do 125°C. Cytrynę parzymy i ścieramy z niej skórkę. Masło roztapiamy, nie zagotowując. Żółtka oddzielamy od białek i z pozostałymi żółtkami ubijamy z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy do serów. Mieszamy, a następnie dodajemy roztopione masło. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do sera. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną pergaminem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny. Na 2 minuty przed końcem zwiększamy temperaturę do 150°C.
Sos truskawkowy
  1. Truskawki wrzucamy do garnka (mogą być jeszcze zmrożone) i na małych ogniu gotujemy z niewielką ilością wody. Kiedy się rozgotują dodajemy cukier i dalej gotujemy na małym ogniu, aż zredukuje się nadmiar wody (o ok. połowę). Miksujemy.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 241 kcal Białka: 6.8 g Tłuszcze: 17.5 g Cukry: 14.1 g Wymienniki: 3.3 WW: 1.4 WBT: 1.9
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-z-sosem-truskawkowym/