Pasztet z brązowej soczewicy z pieczarkami
 
Składniki
  • 220 g brązowej soczewicy (suchy produkt)
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 18 g smalcu gęsiego (2 łyżki)
  • 10 g lnu mielonego odtłuszczonego
  • 4 g smalcu gęsiego (do natłuszczenia formy)
  • 8 g lnu mielonego odtłuszczonego (do posypania formy)
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • pieprz
  • sól (najlepiej himalajska)
  • zmielona gorczyca
  • drożdże nieaktywne (1/2 łyżeczki) - opcjonalnie
  • 500 ml wody
Przygotowanie
  1. Soczewicę opłucz. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj, aż będzie miękka - ok. 40 minut. Ostudź.
  2. Cebulę pokrój i zeszklij na gęsim smalcu. Następnie dodaj pokrojone (bez obierania) pieczarki. Połącz składniki. Następnie dodaj jajko, len i drożdże nieaktywne. Zmiksuj do pożądanej konsystencji. Przypraw gałką muszkatołową, majerankiem, gorczycą, solą i pieprzem.
  3. Podłużną formę (keksówkę) wysmaruj tłuszczem i posyp mielonym lnem. Przełóż masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 50 minut. Lekko ostudź przed wyjęciem z formy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 113 kcal Białka: 9.7 g Tłuszcze: 4.1 g Cukry: 9.4 g Wymienniki: 1.7 WW: 0.9 WBT: 0.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/pasztet-z-brazowej-soczewicy-z-pieczarkami/