Sernik z musem malinowym
 
Składniki
Spód
  • 200 g ciastek kruchych
  • 50 g masła
Masa serowa
  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g mascarpone
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 45 g łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
Mus malinowy
  • 800 g malin mrożonych
  • esencja waniliowa
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 400 g śmietanki 36% (zimnej), najlepiej gęstej, z kubka
  • 100 g śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
  • 80 g cukru pudru
Przygotowanie
  1. Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm.
Spód
  1. Ciastka dokładnie pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wysyp na spód formy i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.
Masa serowa
  1. Piekarnik nagrzej do 175°C. Twaróg zmiel w maszynce trzykrotnie lub rozmiksuj na gładko w melakserze. Dodaj mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier i zmiksuj. Kolejno dodawaj jajka i żółtka miksując. Masę wylej na spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 30 minut (sernik ma być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji). Wyjmij i całkowicie ostudzić.
Mus malinowy
  1. Rozmróź 500 g malin (resztę trzymaj w zamrażarce). Zmiksuj blenderem a następnie przetrzyj przez sitko pozbywając się pesteczek (waga w tabelce jest podana po odjęciu pestek). Dodaj esencję waniliową. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodaj kilka łyżek musu malinowego i wymieszaj, następnie wymieszaj z resztą musu. Zimne śmietanki ubij razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, następnie dodaj mus malinowy i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj 300 g malin (nie rozmrażamy) i wymieszaj. Wyłóż na ostudzony sernik i wstawi do lodówki na minimum 2 godziny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 267 kcal Białka: 6.0 g Tłuszcze: 18.2 g Cukry: 19.8 g Wymienniki: 3.9 WW: 2.0 WBT: 1.9
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-z-musem-malinowym/