Podgrzać bulion i trzymać go na małym ogniu podczas gotowania risotta.
Do garnka włożyć 15g masła i roztopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 6 minut co chwilę mieszając. Dodać ryż i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie dodać suszony estragon i kurkumę. Stopniowo, po pół szklanki dodawać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu i tak gotować przez około 20 minut aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz, w środku lekko jędrny).
Do ugotowanego ryżu dodać sok i skórkę z cytryny, szczyptę zmielonego pieprzu. Odstawić risotto pod przykryciem na 2 minuty, następnie dodać resztę masła, starty parmezan i świeży estragon (jeśli mamy), wymieszać.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 183 kcal Białka: 9.1 g Tłuszcze: 5.9 g Cukry: 23.4 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.3 WBT: 0.9
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/risotto-cytrynowe/