100 g zielonych szparagów (waga po odłamaniu zdrewniałych części)
50 g cebuli
15 g masła
15 g oliwy z oliwek
Sos
szczypta szafranu
30g mleka ryżowego
2 żółtka
szczypta soli
¼ szklanki wody z makaronu
45g mascarpone
cytryna do skropienia
świeży tymianek do posypania
Przygotowanie
Szafran włożyć do szklanki, zalać mlekiem, dodać żółtka, sól i wymieszać. Cukinię i szparagi opłukać. Cukinię pokroić na plasterki. Odłamać zdrewniałe końce szparagów, pozostałe zielone łodygi pokroić na plasterki, główki przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przygotować listki tymianku.
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić pozostawiając ¼ szklanki wody z gotującego się makaronu.
W międzyczasie na maśle zeszklić cebulę na małym ogniu bez rumienienia (około 5-6 minut), następnie dodać cukinię i oliwę, doprawić solą i dalej dusić na umiarkowanym ogniu przez kolejne 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Do szklanki z szafranem dodać gorącą wodę z makaronu, mascarpone i wszystko wymieszać.
Na patelnię z cukinią dodać szparagi i smażyć wszystko przez około 3 minuty. Pod koniec dodać połowę tymianku. Odstawić patelnię z ognia, włożyć gorący makaron i wlać sos, wymieszać (sos powinien się zagęścić).
Od razu podawać posypując resztą tymianku i skrapiając cytryną.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 148 kcal Białka: 4.0 g Tłuszcze: 6.3 g Cukry: 18.7 g Wymienniki: 2.6 WW: 1.9 WBT: 0.7
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/makaron-z-cukinia-i-szparagami/