Makaron z cukinią i szparagami
 
Składniki
Makaron z cukinią i szparagami
  • 200 g makaronu orkiszowego
  • 200 g cukinii
  • 100 g zielonych szparagów (waga po odłamaniu zdrewniałych części)
  • 50 g cebuli
  • 15 g masła
  • 15 g oliwy z oliwek
Sos
  • szczypta szafranu
  • 30g mleka ryżowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki wody z makaronu
  • 45g mascarpone
  • cytryna do skropienia
  • świeży tymianek do posypania
Przygotowanie
  1. Szafran włożyć do szklanki, zalać mlekiem, dodać żółtka, sól i wymieszać. Cukinię i szparagi opłukać. Cukinię pokroić na plasterki. Odłamać zdrewniałe końce szparagów, pozostałe zielone łodygi pokroić na plasterki, główki przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przygotować listki tymianku.
  2. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić pozostawiając ¼ szklanki wody z gotującego się makaronu.
  3. W międzyczasie na maśle zeszklić cebulę na małym ogniu bez rumienienia (około 5-6 minut), następnie dodać cukinię i oliwę, doprawić solą i dalej dusić na umiarkowanym ogniu przez kolejne 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Do szklanki z szafranem dodać gorącą wodę z makaronu, mascarpone i wszystko wymieszać.
  4. Na patelnię z cukinią dodać szparagi i smażyć wszystko przez około 3 minuty. Pod koniec dodać połowę tymianku. Odstawić patelnię z ognia, włożyć gorący makaron i wlać sos, wymieszać (sos powinien się zagęścić).
  5. Od razu podawać posypując resztą tymianku i skrapiając cytryną.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 148 kcal Białka: 4.0 g Tłuszcze: 6.3 g Cukry: 18.7 g Wymienniki: 2.6 WW: 1.9 WBT: 0.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/makaron-z-cukinia-i-szparagami/