Pęczotto ze szpinakiem i indykiem
 
Składniki
  • 150 g pęczaku
  • 150 g mielonej piersi z indyka
  • 90 g szpinaku
  • 60 g cebuli
  • 3 łyżki (27 g) oliwy extra vergine
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
  1. Bulion cały czas trzymamy na ogniu, żeby był ciepły podczas dodawania go potrawy.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać, szpinak umyć, osączyć i grubo pokroić. W dużym garnku rozgrzać 18g (2 łyżki) oliwy, wrzucić cebulę i mieszając smażyć, aż się zeszkli.
  3. Wrzucić indyka i smażyć mieszając, aż mięso się zrumieni.
  4. Wsypać pęczak, zamieszać i smażyć 2 minuty.
  5. Wlać chochlę bulionu i gotować mieszając, aż cały płyn się wchłonie. Wlać kolejną chochlę bulionu i powtarzać, aż pęczak będzie miękki, ok. 30 minut. Wrzucić szpinak, zamieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
  6. Wmieszać resztę oliwy, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerze, posypać natką i od razu podawać.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 161 kcal Białka: 8.2 g Tłuszcze: 5.7 g Cukry: 19.3 g Wymienniki: 2.7 WW: 1.9 WBT: 0.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/peczoto-ze-szpinakiem-i-indykiem/