Bulion cały czas trzymamy na ogniu, żeby był ciepły podczas dodawania go potrawy.
Cebulę obrać i drobno posiekać, szpinak umyć, osączyć i grubo pokroić. W dużym garnku rozgrzać 18g (2 łyżki) oliwy, wrzucić cebulę i mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Wrzucić indyka i smażyć mieszając, aż mięso się zrumieni.
Wsypać pęczak, zamieszać i smażyć 2 minuty.
Wlać chochlę bulionu i gotować mieszając, aż cały płyn się wchłonie. Wlać kolejną chochlę bulionu i powtarzać, aż pęczak będzie miękki, ok. 30 minut. Wrzucić szpinak, zamieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
Wmieszać resztę oliwy, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerze, posypać natką i od razu podawać.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 161 kcal Białka: 8.2 g Tłuszcze: 5.7 g Cukry: 19.3 g Wymienniki: 2.7 WW: 1.9 WBT: 0.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/peczoto-ze-szpinakiem-i-indykiem/