Sernik tiramisu na zimno
 
Składniki
Spód
  • 120 g podłużnych biszkoptów
  • 150 ml mocnej zaparzonej kawy, ostudzonej
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • 40 g czekolady 70%
Masa
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko (ogrzane w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 20g żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 70 ml mleka ryżowego
Do dekoracji
  • kakao (2g)
Przygotowanie
  1. Przygotować szczelną tortownicę o średnicy ok. 23 - 24 cm z odpinaną obręczą. Biszkopty maczać w mieszance ostudzonej kawy i likieru amaretto, układać na dnie tortownicy, jeśli pozostanie nam kawy wówczas skropić nią biszkopty. Posypać tartą czekoladą. Przed wyłożeniem masy spód ma być ostudzony.
  2. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić na około 10 minut do namoczenia. Następnie dodać do niej gorące mleko i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby trochę podgrzać, ale nie zagotowując. Następnie ostudzić.
  3. Żółtka i całe jajko ubić z 50g cukru pudru na puszystą masę. Do drugiej miski włożyć mascarpone, wlać kremówkę, dodać resztę cukru pudru i ubić na gęsty krem, dodać twaróg sernikowy i zmiksować do połączenia się składników. Wymieszać z ubitymi żółtkami a następnie z żelatyną, najlepiej zrobić to w sposób podany poniżej:
  4. Masę serową umieścić w kąpieli wodnej (na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody) i podgrzewać delikatnie mieszając masę. Dodać kilka łyżek masy do żelatyny za każdym razem mieszając, w końcu wlać żelatynę do masy i mieszać aż się równomiernie rozprowadzi. Gdyby rozbiły się grudki, należy masę dalej podgrzewać delikatnie mieszając aż żelatyna się rozpuści.
  5. Masę wyłożyć na spod z biszkoptów (najlepiej za pomocą łyżki stołowej lub łyżki wazowej, aby nie naruszyć spodu). Wstawić do lodówki do zastygnięcia na około minimum 3 godziny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 288 kcal Białka: 5.4 g Tłuszcze: 21.3 g Cukry: 18.7 g Wymienniki: 4.0 WW: 1.9 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-tiramisu-na-zimno/