Mufinki z bezą
 
Składniki
  • Babeczki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka (150 g) mąki
  • ⅓ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki (125 ml) mleka
Beza
  • 1 białko jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 4 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
Babeczki
  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do miski miksera włożyć miękkie masło, drobny cukier i wanilię. Ucierać aż masa będzie puszysta, następnie dodawać po jednym jajku wciąż miksując na puszystą masę. Wymieszać z przesianą z proszkiem i sodą mąką, a na koniec z mlekiem. Masę wyłożyć do 12 papilotek o pojemności ½ szklanki (125 ml) każda, ułożonych w blaszce do muffinów z wgłębieniami. Nałożyć po łyżce piany z białek i piec przez 15-20 minut aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy, później można zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć nawiew (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Ja zostawiłam dodatkowo w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Beza
  1. Białka rozmiksować, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.
Podanie
  1. Można podawać z syropem z granatów.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 377 kcal Białka: 5.0 g Tłuszcze: 18.5 g Cukry: 47.6 g Wymienniki: 6.7 WW: 4.8 WBT: 1.9
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/mufinki-z-beza/