Quiche z bobem
 
Składniki
Kruche ciasto
  • 180 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • niecałe ½ łyżeczki soli
  • 45 ml zimniej wody (3 łyżki)
  • 1 jajko
  • łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
Nadzienie
  • 350 g wyłuskanego bobu (ok. 500g w łupinach)
  • 250 g ricotty
  • 150 g śmietany 18%
  • 25 g startego parmezanu
  • 1 jajko i 1 jajko rozkłócone
  • sól (najlepiej himalajska)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie
  1. Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Dodać masło. Czubkami palców mieszać tak, aby powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i dodać jajko. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Dodać wodę oraz sok z cytryny lub ocet. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodać wodę. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
  2. Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Rozwałkować je na placek średnicy większej od średnicy formy tak, aby jego brzegi wystawały poza krawędź formy. Odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Wsypać bób do osolonej wody i gotować 5-8 minut. Odsączyć. Pokroić 150g bobu w duże kawałki, pozostałą część wrzucić do malaksera, dodać ricottę, jajko śmietanę i parmezan. Posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksować na gładką masę. Wyjąć z lodówki ciasto na spód i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć masę z bobu na ciasto. Posypać pokrojonym bobem. Zawinąć wystające brzegi ciasta do środka. Posmarować całość rozkłóconym jajkiem. Piec przez 30-40 minut, aż masa się zetnie a ciasto nabierze złotego koloru. Podawać na gorąco.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 268 kcal Białka: 10.5 g Tłuszcze: 16.8 g Cukry: 18.9 g Wymienniki: 3.8 WW: 1.9 WBT: 1.9
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/quiche-z-bobem/