550 g kalafiora podzielonego na różyczki i pokrojonego w cienkie plastry
5 g drożdży suchych
3 g cukru
40 g daktyli (waga bez pestek), drobno pokrojone
60 g cebuli, drobno pokrojonej
10 g czosnku
60 g oliwy z oliwek (4 łyżki)
120 g śmietany 30%
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kminku
sól i świeżo mielony pieprz
350 ml ciepłej wody
kilka gałązek tymianku
Przygotowanie
Do naczynia wsypać drożdże i cukier, dolać wodę, wymieszać. Odstawić na 5 minut. Wsypać przesianą mąkę, sól, łyżkę oliwy z oliwek do dużej miski. Zrobić w środku wgłębienie i dodać mieszankę z drożdżami, połączyć w miękką kulę. Powoli wyrabiać ciasto ok 4-5 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć je do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce na 30 minut lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 220oC. Dać na patelnię pozostały tłuszcz, dodać czosnek i smażyć go przez 1-2 minuty. Odstawić patelnię. Nagrzewać blaszkę do pieczenia w piekarniku przez ok 5-10 minut. Do dużej miski włożyć kalafior, cebulę, daktyle, śmietanę, sól, pieprz, kminek, czosnek, posiekany tymianek i dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto na 25cm x 30cm placek. Przełożyć je na posmarowany oliwą (z czosnku) papier do pieczenia. Wysunąć ostrożnie nagrzaną blachę z piekarnika i przełożyć na nią rozwałkowane ciasto. Na ciasto wyłożyć przygotowaną mieszankę z kalafiorem. Piec 15-20 minut lub do czasu gdy spęcznieje na nabierze złotego koloru.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 227 kcal Białka: 5.4 g Tłuszcze: 8.3 g Cukry: 32.5 g Wymienniki: 4.2 WW: 3.2 WBT: 1.0
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/placek-z-kalafiorem-i-daktylami/