50 g salami (lub innej ostrej wędliny, ja użyłam kiełbaski bolońskiej)
szczypta soli
tymianek
Przygotowanie
Paprykę posmaruj oliwą i piec 30 minut w 180°C. Gdy skórka ściemnieje, wyjmij z piekarnika i włóż na 15 minut do foliowego woreczka. Wytnij gniazdo nasienne, zdejmij skórkę i pokrój na drobne kawałki. Do naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, posiekaną paprykę, pokruszoną fetę i pokrojoną w drobne kawałki wędlinę. Wymieszaj. W środku uformuj dołek. Roztrzep jajka z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną i stopione masło. Wymieszaj łyżką aż składniki się połączą, ale masa pozostanie grudkowata. Napełnij papilotki ułożone w blaszce do muffinów z wgłębieniami. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210°C. Na 5 minut pozostaw mufinki w formie, wyjmij, ostudź.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 268 kcal Białka: 8.3 g Tłuszcze: 13.9 g Cukry: 27.4 g Wymienniki: 4.3 WW: 2.7 WBT: 1.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/mufinki-z-papryka-i-feta/