Chłodnik z ogórkiem
 
Składniki
  • 2 ogórki szklarniowe (250g)
  • 1 ząbek czosnku (10g)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku (10g)
  • około 400 g jogurtu naturalnego (najlepiej o kremowej konsystencji)
  • Do podania - 3 żółtka z ugotowanych na twardo jaj
Przygotowanie
  1. Ogórki wyszorować pod bieżącą wodą, odciąć końce, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką).
  2. Czosnek bardzo drobno posiekać, posolić i rozetrzeć na desce końcem noża. Dodać do ogórka, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać z koperkiem a następnie z jogurtem naturalnym.
  3. Schłodzić w lodówce (chłodnik ma być bardzo zimny).
  4. Podawać posypany żółtkiem jaja.
3 porcje
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 45 Białka: 3.0 Tłuszcze: 1.6 Cukry: 4.5 Wymienniki: 0.8 WW: 0.5 WBT: 0.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/chlodnik-z-ogorkiem/