Spaghetti z pesto jarmużowym i chorizo
 
Składniki
Pesto (2-3 porcje)
  • 100 g jarmużu (waga po usunięciu łodyg)
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 40 g parmezanu
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 10 g soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Makaron z pesto (2-3 porcje)
  • 220 g suchego makaronu taglaitelle
  • 100 g pesto jarmużowego
  • 100 g chorizo
Przygotowanie
Pesto
  1. Jarmuż zblanszować w gorącej, osolonej wodzie przez 1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i przepłukać w zimnej wodzie. Osuszyć na bibule. Umieścić orzeszki piniowe i parmezan w blenderze. Zmiksować. Następnie dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz i zmiksować. Na końcu dodać jarmuż i zmiksować.
Makaron z pesto
  1. Chorizo pokrojone w cienkie plasterki usmażyć na patelni, 1-2 minuty z każdej strony. W tym czasie ugotować makaron, odcedzić. Do pesto dodać 2-3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Makaron wymieszać z wymieszać z pesto, dodać chorizo i wyłożyć na talerze.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 250 kcal Białka: 10.4 g Tłuszcze: 12.0 g Cukry: 25.0 g Wymienniki: 4.0 WW: 2.5 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/makaron-z-pesto-jarmuzowym-i-chorizo/