Pavlova
 
Składniki
Beza
  • 150 ml białek (ok. 4 białka z jajek o rozmiarze M)*
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
Krem mascarpone
  • 125 g mascarpone, schłodzonego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 125 g (1/2 szklanki) śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej, długo schładzanej
Owoce i polewa
  • 140 g malin
  • 20 g płynnego miodu (ja użyłam akacjowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii
Przygotowanie
Beza
  1. Piekarnik nagrzać do 120°C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 18 cm. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.
Krem mascarpone
  1. Do misy miksera włożyć mascarpone, dodać cukier z prawdziwą wanilią i miksować przez około pół minuty. Następnie wlać śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że masa zacznie się ważyć i tracić gęstość, dlatego trzeba wyczuć odpowiedni moment. Krem wyłożyć delikatnie na bezę lub wstawić do lodówki do czasu podania bezy.
Owoce i polewa
  1. Na krem wyłożyć owoce, polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i ziarenkami wanilii wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii. Najlepiej od razu podawać lub wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 281 kcal Białka: 2.0 g Tłuszcze: 13.5 g Cukry: 37.9 g Wymienniki: 5.1 WW: 3.8 WBT: 1.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/pavlova/