Chałwa z ziarnami słonecznika
 
Składniki
  • 200 g ziaren sezamu
  • 120 g miodu (ja użyłam akacjowego)
  • 20 g pestek słonecznika lekko uprażonych
Przygotowanie
  1. Pestki sezamu ostrożnie prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając. Gdy tylko zaczną się złocić, zdejmujemy patelnię z ognia i przesypujemy do innego naczynia. Gdy zupełnie ostygną, partiami miksujemy je na proszek (ja użyłam młynka do kawy), a następnie łączymy z miodem. Dodajemy pestki słonecznika, mieszamy i przekładamy masę do jednej większej lub kilku mniejszych foremek. Wstawiamy do lodówki, by masa stężała, na kilka godzin. Możemy ją potem kroić nożem na kawałki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 523 kcal Białka: 15.2 g Tłuszcze: 37.8 g Cukry: 30.4 g Wymienniki: 7.0 WW: 3.0 WBT: 4.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/chalwa/