Farinata
 
Składniki
  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 300 ml wody
  • 35 g oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • czarnuszka (opcjonalnie)
  • rozmaryn(opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Mieszamy wodę z mąką dokładnie, tak, żeby nie było grudek, odstawiamy na 2 godziny.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 220°C.
  3. Dodajemy oliwę (trochę zostawiamy na posmarowanie tortownicy), opcjonalnie rozmaryn, sól, mieszamy. Możemy posypać czarnuszką.
  4. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pozostawioną oliwą. Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Wierzch będzie lekko spękany.
  5. Wyjmujemy z piekarnika i doprawiamy pieprzem. Podajemy na ciepło. Następnego dnia można też odgrzać na patelni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 257 kcal Białka: 10.3 g Tłuszcze: 14.2 g Cukry: 22.1 g Wymienniki: 3.9 WW: 2.2 WBT: 1.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/domowepieczywo/farinata/