Soczewica z boczkiem
 
Składniki
  • 150 g brązowej soczewicy
  • 100 g boczku
  • 50 g cebuli
  • 100 g pomidora (waga po obraniu ze skórki i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • 2 gałązki suchego tymianku, lub ¼ łyżeczki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie
  1. Wrzucić soczewicę do dużego rondla i zalać 300 ml zimnej wody. Zagotować na dużym ogniu, gotować wolno przez 15 minut. Woda powinna zostać wchłonięta. Odstawić.
  2. Na patelnię wrzucić boczek i obsmażać przez 5-7 minut, aż zrobi się chrupki, następnie przełożyć na talerz. Na pozostawiony na patelni tłuszcz wrzucić cebulę, obsmażać przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Wrzucić pomidory, tymianek, sól i pieprz, listek laurowy i soczewicę, wymieszać. Zalać wszystko bulionem i przykryć patelnię. Dusić na niezbyt dużym ogniu przez 25-35 minut, aż soczewica zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Odkryć patelnię i odparować nadmiar płynu. Dodać boczek. Trzymać na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Podawać gorącą, posypaną zieloną pietruszką.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 159 kcal Białka: 9.1 g Tłuszcze: 9.6 g Cukry: 9.0 g Wymienniki: 2.1 WW: 0.9 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/soczewica-z-boczkiem/