500 g boczniaków 60 g pietruszki 60 g marchewki 60 g selera 90 g cebuli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie ½ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki lubczyku 1 litr wody sól świeżo zmielony czarny pieprz 45 g oliwy z oliwek (lub oleju)
Składniki
500 g boczniaków
60 g pietruszki
60 g marchewki
60 g selera
90 g cebuli
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku
1 litr wody
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
45 g oliwy z oliwek (lub oleju)
Przygotowanie
Boczniaki oczyścić starannie papierowym ręcznikiem, pokroić w paseczki.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i dusić przez 15 minut na niedużym ogniu. Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 - 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.