Flaczki z boczniaków
 
500 g boczniaków 60 g pietruszki 60 g marchewki 60 g selera 90 g cebuli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie ½ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki lubczyku 1 litr wody sól świeżo zmielony czarny pieprz 45 g oliwy z oliwek (lub oleju)
Składniki
  • 500 g boczniaków
  • 60 g pietruszki
  • 60 g marchewki
  • 60 g selera
  • 90 g cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • 1 litr wody
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 45 g oliwy z oliwek (lub oleju)
Przygotowanie
  1. Boczniaki oczyścić starannie papierowym ręcznikiem, pokroić w paseczki.
  2. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i dusić przez 15 minut na niedużym ogniu. Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 - 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 38 Białka: 1.3 Tłuszcze: 2.9 Cukry: 1.9 Wymienniki: 0.5 WW: 0.2 WBT: 0.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/flaczki-z-boczniakow/