Makaron z cukinią
 
Składniki
  • 200 g makaronu orkiszowego
  • 250 g cukinii
  • 50 g cebuli
  • 15 g masła
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 45 g mascarpone
  • szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeża kolendra
Przygotowanie
  1. Cukinię opłukać i skroić w julienne (ja użyłam do tego specjalnego obieraka).
  2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
  3. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcją.
  4. W międzyczasie na maśle poddusić cukinię z cebulą (około 5-6 minut), doprawić solą. Jajko wbić do miski i wymieszać z mascarpone, doprawić solą i świeżo zmielony pieprzem. Odstawić patelnię z ognia, wlać sos (sos powinien się zagęścić) i wymieszać, włożyć gorący makaron i ponownie wymieszać Od razu podawać posypując świeżą kolendrą.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 165 kcal Białka: 4.8 g Tłuszcze: 7.3 g Cukry: 20.3 g Wymienniki: 2.8 WW: 2.0 WBT: 0.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/makaron-z-cukinia/