Burger wołowy
 
Składniki
  • 400 g rostbefu wołowego (zmielonego)
  • 60 g cebuli
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka świeżo utartych nasion kolendry
  • sól, pieprz
  • 10 g tartego parmezanu
  • 20 g musztardy dijon
  • 1 jajko
  • 40 g tartej bułki
Przygotowanie
  1. Na małym ogniu podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę, aż stanie się szklista i słodka. Doprawić mięso mielonym kminem, utartymi nasionami kolendry, solą i pieprzem. Dodać podsmażoną cebulę, musztardę, parmezanu jajko, 30 g bułki tartej i wymieszać składniki.
  2. Kawałek pergaminu posypać pozostałą bułką tartą, położyć na niej uformowane burgery i schłodzić przez godzinę w lodówce, żeby były zwarte. Smażyć burgery z obu stron na oleju.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 219 kcal Białka: 18.5 g Tłuszcze: 13.4 g Cukry: 6.1 g Wymienniki: 2.5 WW: 0.6 WBT: 1.9
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/burger-wolowy/