włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, ¼ selera, ½ pora
1 cebula
4 gałązki natki pietruszki
500 g ziemniaków
150 g soczewicy czerwonej
zioła: 1 łyżeczka suszonego majeranku, ½ łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki kminku oraz kilka łodyżek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
60 g marchewki
80 g przecieru pomidorowego
2 litry wody
Przygotowanie
Udko opłukać i włożyć do większego garnka, wlać 2 litry zimnej wody, zagotować, zszumować (najłatwiej zebrać pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień, dodać sól, przykryć i gotować mięso przez około 1 godzinę na małym ogniu.
Dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać, dodać do zupy, wrzucić też dokładnie opłukanego pora. Cebulę obrać z zewnętrznych łusek pozostawiając tylko jedną ich warstwę, położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Włożyć do zupy. Dodać natkę pietruszki.
Zupę gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod minimalnie uchyloną pokrywą.
Soczewicę opłukać, najlepiej w garnku, zmieniając 3 razy wodę. Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy razem z 60g startej surowej marchewki oraz soczewicą. Dodać wszystkie zioła i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do miękkości ziemniaków. Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez około 5 minut.
Odstawić zupę z ognia. Wyjąć mięso. Sprawdzić doprawienie solą, można dodać świeżo zmielony pieprz. Po ostudzeniu trzymać w lodówce.