800 g obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
150 g pokrojonej cebuli
20 g czosnku
800ml bulionu warzywnego
¼ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka startego korzenia imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy dynię, cebulę i czosnek, polane oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni).
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, przyprawy i całość miksujemy blenderem. Zagotować. Dusić na wolnym ogniu przez ok 3 minuty.
Podajemy posypaną prażonymi dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego pieczywa.