Zupa z pieczonej dyni
 
Składniki
  • 800 g obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
  • 150 g pokrojonej cebuli
  • 20 g czosnku
  • 800ml bulionu warzywnego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Do żaroodpornego naczynia wkładamy dynię, cebulę i czosnek, polane oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni).
  3. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, przyprawy i całość miksujemy blenderem. Zagotować. Dusić na wolnym ogniu przez ok 3 minuty.
  4. Podajemy posypaną prażonymi dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego pieczywa.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 33 Białka: 1.1 Tłuszcze: 1.5 Cukry: 3.8 Wymienniki: 1.0 WW: 0.3 WBT: 0.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-z-pieczonej-dyni/