150 g migdałów zblanszowanych i obranych z łupinki
150 g mąki migdałowej (można samemu zmielić migdały)
400 g mąki jaglanej +20 g do obtoczenia
100 g cukru
¼ łyżeczki stewii w proszku lub płynie
4 jajka
30 g masła
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
starta skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Przygotowanie
Wymieszać razem wszystkie składniki. Powstanie twarde ciasto. Uformować z niego wałek o średnicy 4 cm, oprószyć go mąką.
Ułożyć wałki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C (bez termoobiegu).
Wyjąć podpieczone wałki, ostudzić, pokroić w ukośne kromki. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć, ostudzić, obrócić i posmarować jajkiem drugą stronę ciastek. Ponownie wstawić do piekarnika i podpiekać aż się zrumienią.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 440 kcal Białka: 14.0 g Tłuszcze: 23.1 g Cukry: 44.0 g Wymienniki: 7.0 WW: 4.4 WBT: 2.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/cantucci-bezglutenowe/