Grubo wysmarować masłem formę do ciasta o ruchomym dnie, o średnicy 24 cm, następnie posypać formę cukrem, strząsają nadmiar. Odsypać 3 łyżki cukru. Czekoladę, masło i pozostałą część cukru ogrzewać w rondlu na małym ogniu, aż się roztopią. Zdjąć rondel z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i pozostawić masę do wystygnięcia. Dodawać do masy czekoladowej żółtka, po jednym, dobrze ubijając, następnie wsypać mąkę i wymieszać.
W czystym, odtłuszczonym naczyniu upić przy pomocy elektrycznego miksera białka na pianę. Zwiększyć obroty, dodać sól i ubijać, aż piana zrobi się lekko sztywna i błyszcząca. Jedną trzecią piany dodać do masy czekoladowej ubijając, następnie dodać resztę piany delikatnie mieszając.
Ostrożnie przelać masę do formy i lekko postukać, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec ciasto przez około 35-45 minut aż dobre wyrośnie, a wierzchołek, pod dotknięciem lekko się zapadnie (jeśli ciasto zaczyna rosnąć nierówno, obrócić je po 20-25 minutach). Przenieść formę na ruszt, zdjąć boki i pozostawić do wystygnięcia. Zdjąć spód formy. Oprószyć ciasto cukrem pudrem. można podawać z bitą śmietaną.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 461 kcal Białka: 7.8 g Tłuszcze: 36.3 g Cukry: 25.8 g Wymienniki: 6.2 WW: 2.6 WBT: 3.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-czekoladowe/