Gnocchi dyniowe
 
Składniki
  • 250 g upieczonej dyni
  • 250 g ricotty
  • 90 g mąki orkiszowej (jasnej)
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 5 g cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Obraną dynię, z usuniętymi gniazdami nasiennymi włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-30 minut. Ostudzić. Zmiksować ricottę z kawałkami dyni, dodać cukier, żółto i sól, wymieszać. Wysypać na stolnicę 80g mąki i dodać masę z dynią. Szybko zagnieść, aż ciasto będzie jednolite. Kulę ciasta dzielić na porcje. Podsypać pozostałą mąką i rękami rolować wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić w poprzek. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, po wypłynięciu ok. 1 minuty.
  2. Można podawać z masłem korzennym - roztapiamy 3-4 łyżki klarowanego masła, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 szczypty cynamonu, 2 szczypty mielonego kardamonu, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 134 kcal Białka: 7.4 g Tłuszcze: 5.2 g Cukry: 14.3 g Wymienniki: 2.2 WW: 1.4 WBT: 0.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/gnocchi-dyniowe/