Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Nasiona chia zalewamy wrzącą wodą (80ml) i odstawiamy na kilka minut (napęcznieją i wchłoną wodę). Mięso przekładamy do malaksera, dodajemy jajko i 30 g lnu mielonego - miksujemy.
Do masy dodajemy napęczniałe nasiona chia, doprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pozostałym lnem. Przekładamy pasztetem dobrze go dociskając. Pieczemy około 40-50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 136 kcal Białka: 21.5 g Tłuszcze: 4.9 g Cukry: 1.4 g Wymienniki: 1.4 WW: 0.1 WBT: 1.3
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/pasztet-z-indyka-z-nasionami-chia/