Pasztet z indyka z nasionami chia
 
Składniki
  • 750 g piersi z indyka, zmielonej
  • 1 jajko
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 50 g cebuli
  • 20 g nasion chia
  • 35 g lnu mielonego odtłuszczonego
  • gałka muszkatołowa
  • papryka wędzona
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem).
  2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Nasiona chia zalewamy wrzącą wodą (80ml) i odstawiamy na kilka minut (napęcznieją i wchłoną wodę). Mięso przekładamy do malaksera, dodajemy jajko i 30 g lnu mielonego - miksujemy.
  4. Do masy dodajemy napęczniałe nasiona chia, doprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  5. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pozostałym lnem. Przekładamy pasztetem dobrze go dociskając. Pieczemy około 40-50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 136 kcal Białka: 21.5 g Tłuszcze: 4.9 g Cukry: 1.4 g Wymienniki: 1.4 WW: 0.1 WBT: 1.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/pasztet-z-indyka-z-nasionami-chia/