Proziaki
 
Składniki
  • 115 g maślanki
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 180 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¾ łyżeczki sody
Przygotowanie
  1. Do miski wsypujemy mąkę (część zostawiamy na podsypanie), sól, cukier, żółtko i maślankę, wyrabiamy łyżką. Dosypujemy sodę i nadal wyrabiamy. Ciasto musi być dość luźne, jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Na stolnicy wysypujemy odłożoną wcześniej mąkę, przenosimy ciasto i chwilę delikatnie zagniatamy, zbierając mąkę.
  2. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na 1,5-2 cm. Wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Smażymy na suchej, średnio rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 8 Kalorie: 253 kcal Białka: 8.6 g Tłuszcze: 1.6 g Cukry: 51.1 g Wymienniki: 5.6 WW: 5.1 WBT: 0.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/domowepieczywo/proziaki/