Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych śliwek
 
Składniki
  • 2 szkanki wrzątku
  • tymianek
  • majeranek
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 9 g (łyżeczka) masła
  • 9 g (łyżeczka) oliwy z oliwek
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • kurkuma
  • oregano
  • cząber górski
  • 5 g (łyżeczka) sosu sojowego
  • estragon
Przygotowanie
  1. Zagotować wodę, dodać tymianek, majeranek i śliwki. Dodać następnie masło, oliwę z oliwek, soczewicę i kurkumę oraz oregano, cząber, estragon i sos sojowy. Gotować pod przykryciem do chwili, kiedy soczewica będzie miękka. Do ugotowanej soczewicy dodać orzechy i zmiksować.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 195 kcal Białka: 8.6 g Tłuszcze: 9.1 g Cukry: 19.8 g Wymienniki: 3.1 WW: 2.0 WBT: 1.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/pasta-z-czerwonej-soczewicy-i-suszonych-sliwek/