Zupa krem z selera
 
Składniki
  • 600 g selera (waga po obraniu)
  • 150 g ziemniaków
  • 150 g pora
  • 100 g jabłka
  • 150 g mleka ryżowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki (36 g) oleju słonecznikowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
  1. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, pora pokroić w talarki i dodać do garnka, dusząc go na małym ogniu przez około 5 - 8 minut do czasu, aż będzie miękki i słodki.
  2. W międzyczasie selera, ziemniaka i jabłko obrać a następnie pokroić w drobną kostkę - szczególnie ziemniaki i seler powinny być pokrojone na małe kawałki. Dodać warzywa do pora, dokładnie zamieszać i wlać bulion.
  3. Gotować pod przykryciem przez około 20-30 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  4. Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować na gładki krem, wlać mleko i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą gałki i ponownie zmiksować.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 36 Białka: 1.0 Tłuszcze: 1.9 Cukry: 3.6 Wymienniki: 0.6 WW: 0.4 WBT: 0.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-krem-z-selera/