Chipsy z jarmużu
 
Składniki
  • 70 g jarmużu (waga po odkrojeniu łodyg
  • 4 g oliwy z oliwek
  • do smaku dowolnie: sól, wędzona papryka
Przygotowanie
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Jarmuż myjemy i osuszamy. Odrywamy łodygę, a liście dzielimy na kawałki. Podzielone przekładamy do miski, polewamy olejem i dokładnie nacieramy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy liście ciasno, ale tak, żeby na siebie nienachodziły. Pieczemy 5-10 minut, w zależności od grubości liści (trzeba pilnować żeby się nie spaliły). Po upieczeniu solimy i posypujemy papryką.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 267 kcal Białka: 11.0 g Tłuszcze: 21.3 g Cukry: 7.7 g Wymienniki: 3.1 WW: 0.8 WBT: 2.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/salatki/chipsy-z-jarmuzu/